Sopberget i New Delhi är GIGANTISKT, det är Indiens största sopberg, man räknar med att det kommer att bli högre än Taj Mahal redan 2020.

Sopberget Ghazipu är redan större än 40 fotbollsplaner och ligger strax utanför New Delhi, som anses vara världens mest förorenade huvudstad.

Den stora tippen av sopor stiger med 10 meter varje år. Det är redan 65m högt och kommer att vara högre än de 73 meter som Taj Mahal är, det redan nästa år, enligt rapporten från AFP.

Tippen har nu blivit så stort att Indiens högsta domstol deklarerade att man måste markera dess topp med röda lampor för att varna flygplan.

Hundar lever på sopberget

Sopberget i New Delhi
Youtube

Chitra Mukherjee, chef på miljögruppen Chintan sade: ”Det måste stoppas, då den kontinuerliga dumpningen allvarligt förorenar både luft och grundvatten.”

Tippen öppnades redan 1894, men nådde sin kapacitet redan 2002, och har bara fortsatt att vuxit sedan dess, skriver independent.

Med en snabbt växande befolkning och ökad konsumtion kommer detta bara fortsätta. Indiska städer genererar 62 miljoner ton sopor varje år och det förväntas att öka till 165 miljoner ton år 2030.

Sopberget i New Delhi

Sopberget i New Delhi
AFP/Getty

Rovfåglar, hundar, råttor och drygt 1000 avfallsplockare, varav många barn, rotar genom de 2000 ton sopor som dagligen dumpas på deponin.

Livet på Ghazipur är livsfarligt. Bränder bryter regelbundet då metangas läcker ut ur sophögen och 2018 kollapsade en del av berget, och två personer miste livet.

Snart större än Taj Mahal

Sopberget i New Delhi
AFP/Getty

Människor som bor i närheten säger att luften är så giftigt att de knappt kan andas och många har klagat över akuta luftvägs– och magproblem.

Sopberget Ghazipu