Serra Pelada var en gigantisk och kaotisk guldgruva i Brasilien. Om man försöker föreställa sig helvetet så ligger gruvan ganska nära.

Gruvan blev världsberömd då Alfredo Jaar och senare när Sebastião Salgado publicerade sina bilder, som visar en ”myrstack” av arbetare som förflyttar stora mängder malm för hand.

På grund av dess kaotiska karaktär var det svårt att säga hur många som jobbade där, men man uppskattar att minst 100 000 personer var involverade i arbetet, vilket gjorde det till en av världens största gruvor.

I januari 1979 anlitade jordbrukaren Genésio Ferreira da Silva en geolog för att undersöka om guldet han hittat på sin egendom var en del av en större ådra.

Det började med att ett barn som simmade i floden hittade en guldbit på 6 gram. Snart spred sig ryktet att Genésio Ferreira da Silva satt på en av världens största guldgruvor. Efter bara en vecka hade tusentals människor kommit till gården. Nu var guldrushen igång.

Fem veckor senare fanns det 10.000 guldletare på hans egendom och ytterligare 12.000 i närheten. Stora klumpar hittades, den största vägde nästan 6,8 kilo, skriver designyoutrust.

I början var det bara flyg eller att gå dit det enda sättet att komma fram. Guldletare fick ofta betala skyhöga priser för en taxi från närmaste stad till en liten lerväg. Därifrån fick de promenera resten av sträckan, cirka 15 kilometer.

Den framväxande staden bestod av enkla skjul och tält. Varje gruvarbetare hade en ruta på 2 x 3 meter till förfogande för sin bostad.

När den brasilianska fotografen Sebastião Salgado besökte gruvan blev han helt bedrövad. ”Varje hår på min kropp reste sig. Pyramiderna av människor påminde om tidens begynnelse, sade han.

Här nedanför är några av hans mest kraftfulla bilder som visar den totala galenskapen och det extrema kaos som rådde på platsen.

Helvetesgruvan Serra Pelada i Brasilien

Helvetesgruvan Serra Pelada
Sebastião Salgado
Som en myrstack
Sebastião Salgado
Som en myrstack
Sebastião Salgado
Arbetar på Serra Pelada
Sebastião Salgado
Gruvan Serra Pelada
Sebastião Salgado
Som en myrstack
Sebastião Salgado
Som en myrstack
Sebastião Salgado
Lerig arbetare
Sebastião Salgado
Lerig arbetare
Sebastião Salgado

Plötsligt framstår ens arbete som rena himmelriket. Undrar just vad skyddsombudet på Gruvtolvan skulle sagt. Han skulle fått dåndimpen..