Östfronten under andra världskrigets var helvetet på jorden. Där utspelades fasor som är omöjliga att ta in, det övergår ens förmåga att förstå hur jävligt det var. Innan vi kikar på bilderna så följer här en kort bakgrund.

Hitler kunde äntligen besegras av sovjeterna, på bekostnad av drygt 30 miljoner döda. Vanligtvis får andra världskrigets västfront all uppmärksamhet. Dagen D, Ardenneroffensiven, Frankrikes nazistiska ockupation, alla dessa finns i vårt kollektiva minne.

Men det var på östfronten mellan det nazistiska Tyskland och Sovjetunionen där några av krigets mest barbariska slag utspelades.

Länderna hade undertecknade en nonaggressionspakt i augusti 1939, där de gick med på att inte strida mot varandra under 10 år. Enligt överenskommelsen skulle Sovjetunionen förvärva Litauen, Estland, Lettland, liksom östra hälften av Polen.

Polens västra halva, som gränsar till Tyskland, kunde därför invaderas av nazisterna utan att Sovjetunionen lade sig i, vilket var precis vad Adolf Hitler gjorde den 1 september, bara nio dagar efter att pakten undertecknats. Det var detta som startade andra världskriget i Europa.

Båda sidorna visste i hemlighet att de med all sannolikhet skulle komma att dras in i ett krig mot varandra, men deras pakt gav dem tid att förbereda sig.

Hitler fokuserade på att expandera sitt rike i västra och centrala Europa – i Frankrike, Danmark, Belgien och andra ställen – medan Joseph Stalin fängslade miljoner av sovjeter, mestadels politiska fångar som sändes till Gulager för att utföra tvångsarbete.

Gulag är en förkortning för Гла́вное управле́ние лагере́й, vilket betyder ”Huvudstyrelsen för korrektions- och arbetsläger” och var benämningen på det sovjetiska system av koncentrationsläger, som påbörjades under ledning av Vladimir Lenin och som sedan under Josef Stalins ledning byggdes ut i mycket stor omfattning

Operation Barbarossa börjar på östfronten

Men den 22 juni 1941 förändrades allt. Hitler bröt pakten i och med Operation Barbarossa när han invaderade Sovjetunionen från Östersjön i norr till Svarta havet i söder med cirka 3 eller 4 miljoner soldater.

Ungefär var fjärde soldat i Axelmakterna bestod av icke-tyskar, där fanns ungrare, rumäner, finländare, ukrainare och andra.

Inom en vecka hade tyska styrkor avancerat 32 mil in i Sovjetiskt territorium. Inom ett par månader blev 2,5 miljoner sovjetiska soldater antingen dödade, sårade eller saknade. I december ökade den siffran till nästan 7 miljoner.

Striderna var extremt brutala, halshuggningar och massvåldtäkter inträffade dagligen. I stället för att skicka judar och romer till koncentrationsläger dödade ca 3 000 medlemmar från den tyska Einsatzgruppen massor av civila i sina egna städer och byar. De mördade drygt 1 miljoner, vanligtvis i massavrättningar.

Men tyskarna fick ett bakslag när den bittra ryska vintern satte in. De hade förväntat sig en snabb sovjetisk kollaps utan större motstånd – ”Vi måste bara sparka in dörren och hela det ruttna samhället kommer att krascha”, sade Hitler före invasionen.

Nazisterna var inte beredda på ett utdraget krig. När de väl nådde Moskva var soldaterna försvagade och och ostrukturerade. Det året slog den röda armén tillbaka tyskarna när de försökte ta Moskva.

Förödelsen vid Stalingrad

Hitler satte då sitt hopp på en mer strategisk seger. 1942 försökte han angripa och förstöra Stalingrad, industristaden som var en stor artilleriproducent för sovjetiska trupper.

Slaget vid Stalingrad var den största och blodigaste striden, inte bara under andra världskriget, även genom krigshistoriens hela historia. Under fem månader av tyska lufträder och strider blev 2 miljoner dödade, sårade eller fångade, skriver ati.

Många av de dödade var civila, tiotusentals människor tvingades till slavarbetarläger i Tyskland.

Stalingrad låg i fullständiga ruiner. Liksom över hela östfronten måste män, kvinnor och barn desperat söka efter mat och vatten.

Båda sidorna led stora förluster vid Stalingrad, men till slut tvingades den tyska armén i Stalingrad att kapitulera. Det blev ett av krigets mest avgörande slag och tvingade tyskarna att retirera från Sovjetunionen tills deras slutliga kapitulation den 9 maj 1945, efter slaget om Berlin.

Bilder från de blodiga striderna från Östfronten i färgbilder

En tysk infanterist inspekterar en död sovjetisk soldat och en brinnande BT-7 stridsvagn i södra Sovjetunionen under början av Operation Barbarossa 1941

En tysk infanterist inspekterar en död sovjetisk soldat - Östfronten
Deutsches Bundesarchiv/German Federal Archive/Ryan Stennes

Kvinnliga krypskyttar från röda armén samlas innan de beger sig till fronten – 1943

Östfronten - Kvinnliga krypskyttar från röda armén samlas innan de beger sig till fronten
Krasutskiy/AFP/Getty Images/Ryan Stennes

Hösten 1942 hänger en tysk soldat upp en nazistisk flagga från en byggnad i centrala Stalingrad

En tysk soldat hänger upp en nazistisk flagga från en byggnad i centrala Stalingrad
NARA/Ryan Stennes

Tre ryska föräldralösa barn vid återstoden av deras hem – i slutet av 1942. Efter att tyskarna förstört familjens hus tog de föräldrarna som fångar och lämnade kvar barnen

Tre ryska föräldralösa barn vid återstoden av deras hem
AP/Ryan Stennes

Tillfångatagna judiska civila som deltog i Warszawaupproret marscherar ut ur staden – Warszawa, Polen, 19 april 1943

Tillfångatagna judiska civila som deltog i Warszawaupproret
Frederic Lewis/Getty Images/Ryan Stennes

Tyska tillfångatagna soldater vid Stalingrad förs till sina fångläger 1943

Tyska tillfångatagna soldater vid Stalingrad
Keystone/Getty Images/Ryan Stennes

En tysk pansarbil bland ruinerna av den sovjetiska fästningen Sevastopol i Ukraina den 4 augusti 1942

En tysk pansarbil bland ruinerna av den sovjetiska fästningen Sevastopol
AP/Ryan Stennes

Ukrainska kavalleriet på parad framför general Hans Frank, Nazisternas guvernör i det ockuperade Polen. Bilden är från Lviv i Ukraina – september 1939

Ukrainska kavalleriet på parad framför general Hans Frank - Östfronten
Wikimedia Commons/Ryan Stennes

Under vintermånaderna 1942 kämpade invånarna i Leningrad för få vatten under den nästan 900 dagar långa belägringen

Under vintermånaderna 1942 kämpade invånarna i Leningrad för få vatten - Östfronten
AP/Ryan Stennes

Tyska Gestapo-officerare avrättar ryska bönder 1943

Tyska Gestapo-officerare avrättar ryska bönder 1943 - Östfronten
Sovfoto/UIG via Getty Images/Ryan Stennes

Unga flickor som monterar maskingevär på en rysk fabrik 1943

Unga flickor som monterar maskingevär på en rysk fabrik 1943
Art Media/Print Collector/Getty Images/Ryan Stennes