Malaysia Airlines Flight 370 (MH370) var en reguljär flygning från Kuala Lumpur, Malaysia till Peking i Kina. Den excellenta kanalen TheFlightChannel på Youtube levererar i vanlig ordning.

Planet, en Boeing 777-200ER, försvann den 8 mars 2014. Ombord fanns totalt 227 passagerare från 15 olika länder samt 12 besättningsmän. Den sista kontakten med flygledningen ägde rum mindre än en timme efter start.

Flygningen som var schemalagd att avgå klockan 00:35 lokal tid (UTC+8) avgick klockan 00:42, lokal tid och skull landa vid Beijing Capital International Airport klockan 06:30 lokal tid (UTC+8).

En gemensam räddningsinsats genomfördes i ett 930 kvadratmil stort område i Malackasundet och Sydkinesiska havet av mer än 12 länder.

Vietnam minskade sin insats den 11 mars, men sökområdet fortsatte att expandera och man började söka även på land. Den 12 mars började myndigheter också söka i Andamansjön, nordväst om Malackasundet.

Senare koncentrerades sökandet på den sydöstra delen av Indiska Oceanen.

Två passagerare som bordade flygplanet med hjälp av stulna pass väckte från början misstankar om en terroristaktion. Malaysiska polisen kunde identifiera både passagerarna, och sade att de sannolikt inte var terrorister.

Kommunikationen mellan officiella representanter för många organisationer och allmänheten om det saknade flygplanet har varit otydliga, ofullständiga och ibland felaktiga.

Malaysia Airlines Flight 370
Bild: via know your meme

Den 12 mars citerade The Wall Street Journal källor inom den amerikanska regeringen och hävdade att motordata som automatiskt överförts av flygplanet indikerade att det förblev luftburet i totalt cirka fem timmar.

Amerikanska utredare har sagt att de misstänker att flygplanet avsiktligt hade avletts ”med avsikt att använda det senare för ett annat ändamål.” Men den 13 mars avskrev den malaysiska transportministern dessa rapporter som felaktiga och uppgav att den senaste motordataöverföringen skedde klockan 01:07 MYT.

Genom analyser av satellitkommunikationen mellan flygplanet och satellitföretaget Inmarsats landstation i Perth, Australien har man kunnat konstatera att flygplanet troligtvis var i luften i ytterligare sju timmar efter att det sist hördes av 01:07.

Sista kommunikationen via satellit gjordes klockan 08:19 MYT (00:19 UTC), en timme och 50 minuter efter den tidpunkt då planet skulle ha landat i Peking. När de en timme senare, vid 09:15 MYT (01:15 UTC), försökte kontakta flygplanet fick man inget svar.

Olika teorier om vad som har hänt med flygplanet avlöser varandra. Totalt 26 länder deltog i sökinsatsen. Flygplanet tros ha störtat i Indiska oceanen.

I juli 2015 hittades ilandflutna vrakdelar på ön Réunion som den 5 augusti konstaterades troligen härröra från planet.

Den 17 januari 2017 upphörde sökandet efter det försvunna flygplanet tills vidare

Mysteriet med Malaysia Airlines Flight 370