Har du tänkt på att vissa katter ser som de har strumpor på sig. Ganska ofta är det just vita strumpor, det är i alla fall de som oftast är framträdande.

Som alla vet så gillar inte katter kläder, min t.ex accepterar bara halsbandet, men samtidigt är djur överlag inte särskilt förtjusta i kläder.

Det är ganska vanligt att kattägare skämtar om att katten har strumporna på sig.

Men hur kommer det sig att vissa katter ser ut som om de har strumporna på? Varför har inte fötterna samma färg som resten av kroppen?

Troligtvis bär katten på piebaldism

katter ser som de har strumpor på sig
Twitter

Vetenskapen har ett svar. Det handlar om piebaldism, som orsakas av en mutation i KIT-genen, vilket skapar en snedfördelning av melanocyt celler, som ger ögon, hud och hår eller päls dess pigment, skriver popsci.

Det kan även drabba människor, såhär skriver 1177 vårdguiden:

Vid piebaldism saknas pigmentceller i vissa hudpartier. Pigmentcellerna ger huden dess färg. Vid födseln kan delar av huden ha oregelbundna, vita och ofta kantiga områden.

Runt omkring de vita fläckarna syns ibland mindre fläckar som är mörkare än övrig hudfärg. Vanligtvis finns de vita fläckarna mitt i pannan, mitt på kroppen eller liksidigt på armar eller ben.

Katter ser som de har strumpor på sig

katter ser som de har strumpor på sig
Twitter

En katt utan åkomman piebaldism fördelar melanocyterna jämnt, vilket ger katten en mer enhetlig färg.

Men om KIT-genen har blivit muterad, finns inte tillräckligt med celler för att täcka hela kroppen, och cellerna kommer inte att sprida sig jämnt. Som ett resultat av detta kommer delar av kappan att bli vita.

Piebaldism är inte det enda som kan spöka. När det gäller Siameskatter spelar även temperaturen in.

Hos rasen kan ett enzym minska produktionen av melanin, och buken antar då en sandfärgad ton eftersom buken är varm, medans relativt kallare extremiteter, såsom öronen, blir mörkare.

Jag brukar skoja att min katt har shorts på sig, då det vita sträcker sig från tassarna ända upp över knäleden, så kanske är det piebaldism som spökar.