Hur kommer det sig att katter kan överleva ett fall på 32 våningar

Att katter kan överleva ett fall på 32 våningar är egentligen helt otroligt. Genom historien har katter överlevt fall från de mest olämpliga platser och höjder, och traskat därifrån helt utan skador.

Här är transkriptionen från videon

Videon här nedanför är hämtad från ett verkligt drama. Det var en katt som föll 32 våningar i New York, den föll från ett fönster och överlevde.

Efter att en veterinärer behandlat kattens trasiga tand och kollapsade lungor, kunde katten åka hem två dagar senare.

Katter faller mycket, de har blivit riktigt bra på det. Släpp en katt upp och ner, och det kommer nästan alltid att landa på fötterna. Det beror på att katter är extremt flexibla. De kan vrida sina kroppar mitt i luften när de faller.

Men att landa med fötterna först är inte alltid den bästa strategin, inte om du faller från 32 våningar.

För att se hur katter hanterar en perfekt landning gjordes en serie studier med drygt 100 katter som föll från alltifrån 2 till 32 våningar.

Det kommer inte som någon överraskning att katter som föll från andra våningen hade färre skador än de som föll från sjätte våningen. Men nu kommer den fascinerande biten.

katter kan överleva ett fall på 32 våningar

De som föll högre än från den sjunde våningen uppvisade att skadorna var i stort sett desamma, oavsett hur högt katterna föll. Så, hur är det möjligt?

Tja, allt handlar om akrobatik eller bristen på det. Katter som föll från två till sju våningar landade mestadels med fötter först. Men högre upp använder katter en annan teknik.

Istället för att placera sina ben rakt ner när de föll, spred de ut sig som en fallskärm och landade på buken först istället.

Men den metoden är inte 100% idiotsäker. En kollapsad lunga eller ett brutet revben är vanligare med denna landningsmetod. Men risken att bryta ett ben är mycket mindre. Så, hur vet katter på något sätt hur de ska landa?

Wikimedia Commons/ greyloch

Det har att göra med gränshastigheten. Först faller de snabbare och snabbare p.g.a tyngdkraften tills de fallit motsvarande ca fem våningar.

Vid den tiden uppnår katten en konstant gränshastighet på 100 kilometer i timmen. Katten är nu i fritt fall där luftfriktion motverkar en ökad acceleration. Vid denna tidpunkt accelererar hon inte längre och, viktigare, den känner inte av dragningen från gravitationen.

Så, detta är forskarnas förklaring: Från två till sju våningar har katter inte tillräckligt med tid för att uppnå en gränshastighet och gör sig redo för att landa på fötter först. Men när de når gränshastigheten, förändras deras instinkt och de fäller in sina ben.

Hur kommer det sig att katter kan överleva ett fall på 32 våningar