Tillhör du kategorin av människor som får de bästa idéerna i duschen, de där idéerna du aldrig skulle fått på kontoret.

Enligt ny forskning kan en dusch utgöra den perfekta katalysatorn för snilleblixtar.

Vi duschar för att bli rena, inte för att få de där klockrena idéerna, men kanske får vi tänka om.

På Reddit finns “Shower Thoughts”, där kläcks klockrena idéer som ”Om myggor sög fett, och inte blod, då skulle världen vara perfekt”..

”Varför främjar just duschen ett sådant kreativt tänkande? Är det vattnet eller något i våra hjärnor? Ny forskning ger oss det överraskande svaret, skriver RD.

Ibland kan en liten distraktion sätta igång dina kognitiva egenskaper och fantasin skenar iväg lite.

Duscha och få de där snilleblixtarna

Duscha och få de där snilleblixtarna

Att duscha är ett perfekt exempel på detta. Medans din hjärna halvt om halvt fokuserar på att tvåla in kroppen, är resten av sinnet fritt att utforska ovanliga idéer, som du annars skulle ignorera.

”Att schamponera håret kräver inte mycket kognitivt fokus”, förklarar Mark Fenske, professor i neurovetenskap vid University of Guelph, ”då kan andra delar av hjärnan börja bidra.”

Då en del av din hjärna är fokuserad på yttre stimuli frigörs resten av ditt sinne som kan beakta ett bredare utbud av idéer och inspiration.

Samma fenomen förklarar varför bilkörning är ett bra sätt att rensa hjärnan och lösa ett problem på.

Vidare så duschar vi oftast tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när din hjärna är lite ”groggy”, och därmed mest öppen för kreativt tänkande.

Om det första du gör på morgonen är att duscha, arbetar din hjärna förmodligen fortfarande på sin minst självkritiska nivå, och samtidigt på den kreativaste nivån.

Vi får de bästa idéerna i duschen

får de bästa idéerna i duschen

Samma fenomen händer om du duschar strax före läggdags, när din hjärna sakta stänger ner för natten. Du är helt enkelt mer kreativ när du är trött.

De sista pusselbitarna som duschar ger oss: avkoppling och ensamhet. För många av oss kan duschen vara vår enda fristad.

I denna fristad är vi mycket bekvämare med våra egna tankar än man är i ett mötesrum eller klassrum.

När vi är ensamma, tillfreds och omslutna av varmt ångande vatten, då slappnar vi av. Och när kroppen slappnar av, då gör sinnet det också.