Vad sägs om en tur med den klassiska T-Forden? Hannah Elliott tar en tur och kan konstatera att den inte är så lättkörd.

Den första T-Forden såg dagens ljus i oktober 1908. Modellen var den första som 1914 började producerades enligt löpandebandprincipen.

I och med att löpande bandet infördes lackerades bilen med en svart asfaltlack som var snabbtorkande. Först 1924 när cellulosalacken fick sitt genombrott kom en grå version som följdes av andra kulörer.

Hannah rattar en T-Ford

den klassiska T-Forden

Under de 19 år bilen tillverkades utgjorde den omkring hälften av världens bilproduktion. Det finns troligen ingen annan bilmodell som haft så stor betydelse för bilismens spridning, om just T-Forden.

Den kallades för ”bilen som satte världen på hjul”. Den producerades i drygt 15 miljoner exemplar mellan åren 1908-1927, vilket gör den till den näst mest producerade bilmodellen i världshistorien, slagen enbart av Volkswagen Typ 1.

Bromsar saknades på framhjulen. Väghållningen var inte heller den bästa och den fick snabbt smeknamnet ”Fordloppa” då den, eftersom stötdämpare saknades, lätt hoppade på den tidens grusvägar.

Henry Ford som inte ville göra några kostsamma ändringar sade vid ett tillfälle: ”Passagerarna är de bästa stötdämparna.”

T-Ford anno 1917

T-Ford anno 1917

Dessvärre var man tvungen att backa upp för branta backar. Det berodde på att den i likhet med en del andra av den tidens bilar saknade bränslepump.

När man kom till ett motlut och det inte fanns tillräckligt med bränsle i tanken rann det helt enkelt inte fram till förgasaren.

Det var först i samband med införandet av 1926 års modell som man flyttade bensintanken till en högre position.

T-Forden såldes i 50000 exemplar på den svenska marknaden och 1955 startades den svenska T-Fordförening som arbetar med att bevara de ca 700 exemplar som fortfarande finns kvar, skriver Wikipedia.

Hannah Elliott provkör den klassiska T-Forden

Glöm inte att dela hennes sköna tripp till dina vänner!