Den kusliga orsaken till att ”Boeing 737 Max” kraschat två gånger

Sedan två stycken Boeing 737 Max kraschat på liknande grunder, så togs den aktuella flygplanstypen ur drift, planet ansågs för osäkert och flygbolagen parkerade sin flotta av den aktuella modellen på marken.

Förtroendet för Boeing sjönk som Swedbankaktien gjorde, men det ligger mer bakom tragedierna än en mjukvaruuppdatering.

Boeing sade att de förstod varför flygplanen kraschade – det berodde på en bristfällig programvara – och att de ska ersätta den med en ny programvara som ska lösa problemet, men var det hela sanningen?

Vrakdelar från en Boeing 737 Max

Boeing 737 Max

Men sedan meddelade företaget att de hittat ett annat, orelaterat mjukvarufel som även det behöver fixas, vilket kommer att fördröja processen för att få flygplanen godkända att flyga igen.

Då ställs naturligtvis frågan om varför sådana felaktiga system fick flyga i över huvud taget.

Den berättelsen börjar för nio år sedan, när Boeing ställdes inför ett stort hot från Airbus, vilket fick flygbolaget att skynda på en serie tester genom certifieringsprocessen, skriver VOX.

Boeing 737 Max 8

Ett underfinansierat ”Federal Aviation Administration” (FAA) var förmodligen alltför ivriga i att hjälpa ett Amerikanskt företag som hotades av en utländsk konkurrent, snarare än att ställa tuffa frågor om projektet.

Den kusliga orsaken bakom problemen med – Boeing 737 Max